
Voor het laatste bijgewerkt op 29 april 2025
Introductie
De meeste productintroducties falen. Test of je idee ook een GOED idee is. Hoe eerder je een concept via proof of concept aan de markt kunt toetsen, hoe beter. Het stadium maakt niet uit: alleen een concept of half-af product of dienst kan ook. Met een proof of concept verzamel je waardevolle data en feedback die je anders pas na de productintroductie had opgehaald. Dit kan een gigantische kostenpost voorkomen. Mensen zijn nu eenmaal geneigd om gedrag te vertonen in lijn met eerdere beslissingen. Neem betere beslissingen door je idee te verifiëren.
Wat is een proof of concept?
Bij productontwikkeling is Proof of Concept (POC) een manier om gestructureerd uit te zoeken of een concept of idee gaat werken zoals het bedacht is. POC helpt om obstakels en risico’s tijdig te ontdekken. En voorkomt daarmee dure missers.
Proof of Value (POV) kijkt naar de potentiële (markt)waarde van een concept of idee, vanuit de impact die het kan hebben op de organisatie. Zoals de ontwikkelkosten, verwachte omzet, lange termijn financiën en TCO (total cost of ownership, o.a. onderhoud en marketing).
Zowel bij POC als POV is een belangrijke vraag of het concept past bij de strategische doelen en succescriteria van de organisatie.
Formuleer heldere doelstellingen
Een goede proof of concept begint met het formuleren van heldere en concrete doelstellingen (smart). In plaats van enkel te focussen op technische haalbaarheid, draait het hier om het toetsen van marktinteresse, klantbehoefte en koopintentie. De doelstellingen moeten meetbaar zijn, maar omdat het product of dienst nog niet kan worden verkocht zullen andere signalen als voorspeller van toekomstige omzet worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het verkrijgen van positieve gebruikersreacties, zoals het achterlaten van een e-mailadres om meer te weten te komen of het plaatsen van pre-order.
Door deze doelen expliciet te benoemen, wordt het mogelijk om na afloop eenduidig te beoordelen of het concept voldoende tractie heeft om verdere investering te rechtvaardigen. Helderheid voorkomt verwarring over wat als “succes” telt, zowel intern als richting potentiële investeerders of stakeholders.
Aanpak
De aanpak van een commerciële proof of concept richt zich primair op het snel en doelgericht testen van marktrelevantie. Daarbij wordt eerst de doelgroep scherp gedefinieerd, gevolgd door het ontwikkelen van een minimale representatie van het concept die geschikt is om feedback uit de markt op te halen. Dit kan variëren van een interactieve demo tot een landingspagina met conversiemeting. De focus ligt op het creëren van een realistische gebruikerservaring die voldoende context biedt voor evaluatie, zonder te investeren in volledige productontwikkeling. Parallel hieraan wordt een duidelijke planning opgesteld met korte feedbackloops, zodat inzichten direct kunnen worden verwerkt.
Methodologie
De methodologie is gericht op het verzamelen van kwantitatieve en kwalitatieve data om marktfit te onderbouwen. Denk aan A/B-testen, interviews, gebruikerstests of het meten van gedragingen via analytics-tools. Een combinatie van deze methodes maakt het mogelijk om zowel intentie als gedrag in kaart te brengen. De keuze van methoden hangt af van het type product en de fase van het idee: voor een nieuw concept kan het testen van probleemherkenning via interviews effectiever zijn dan conversiemetingen. Belangrijk is dat vooraf wordt bepaald welke signalen als bewijs voor interesse of potentieel worden geaccepteerd, en hoe deze worden geanalyseerd.
Analyse en evaluatie
De analyse en evaluatie van een commerciële proof of concept draait om het objectief interpreteren van marktdata in relatie tot de vooraf gestelde doelen. Belangrijk is om niet alleen te kijken naar ruwe cijfers zoals kliks, inschrijvingen of conversieratio’s, maar ook naar de context en motivatie achter gebruikersgedrag. Een hoge interesse zonder betalingsbereidheid wijst bijvoorbeeld op een concept met aantrekkingskracht maar zonder directe marktwaarde. Evaluatie betekent hier ook het spiegelen van aannames aan de realiteit: kloppen de veronderstellingen over de doelgroep, het probleem of de waardepropositie? Deze fase vraagt om kritische reflectie — niet alleen om succes te herkennen, maar ook om zwakke plekken bloot te leggen die richting geven aan eventuele vervolgstappen zoals bijsturing of herpositionering.
Online concept valideren?
Heb je een idee voor een online concept maar wil je eerst weten of er echt interesse is. Of wil je voordat je geld gaat ophalen bij investeerders je case sterker maken door bewijs aan te leveren dat er mensen geïnteresseerd zijn? Tasmanic biedt de mogelijkheid om online te onderzoeken of er markt is voor een nog niet uitontwikkelde dienst of product. Dit zorgt ervoor dat investeringen niet alleen worden gedaan op basis van aannames en onderbuikgevoel maar ook op basis van harde data.
We maken een speciale landingspagina in de stijl van jouw organisatie of bedrijf waarop we doen alsof het product of de dienst al klaar is voor de markt. Deze POC-landingspagina ontwikkelen we in nauwe samenwerking met je projectteam. Wij zorgen er vervolgens met campagnes op social media en Google Ads voor dat de pagina in beeld komt bij de gewenste doelgroep(en). We nemen alles met betrekking tot de test uit handen: landingspagina, teksten, campagnes, analytics, dashboard en optimalisering van het mediabudget.
Wij zorgen ervoor dat we zoveel mogelijk gegevens verzamelen zoals aantallen en herkomst van bezoekers, bezoekduur, gebruikt device, heatmap en meer. Door middel van A/B testen is het bovendien mogelijk om in real life uit te vinden wat aanpassing en variatie van het concept opleveren. Alle data worden gepresenteerd in overzichtelijke rapportages. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?
Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.