Inhoudsopgave
- Introductie
- Wat is marketing?
- Wat is online marketing?
- Waarom is online marketing belangrijk?
- Strategische basis
- Doelstellingen van online marketing
- SEO – zoekmachineoptimalisatie
- Zoekmachine adverteren (SEA)
- Social media marketing
- Conversieoptimalisatie
- E-mailmarketing
- Effectieve online marketing
- Online marketingbureau inschakelen?
- Bronnen

Voor het laatste bijgewerkt op 29 april 2025
Introductie
In een wereld waarin de digitale klik net zo krachtig is geworden als een persoonlijke handdruk, is online marketing uitgegroeid tot de ultieme brug tussen bedrijven en hun publiek. Of je nu de aandacht wilt trekken van scrollende smartphonegebruikers, zichtbaarheid wilt vergroten in zoekmachines, of klantloyaliteit wilt versterken via sociale media—effectieve online marketing bepaalt steeds vaker het verschil tussen succes en onzichtbaarheid.
Maar hoe zorg je ervoor dat je boodschap in het overweldigende digitale landschap écht opvalt? Ontdek in dit artikel de nieuwste strategieën, verrassende inzichten en slimme technieken waarmee je jouw online marketing naar een hoger niveau tilt.
Wat is marketing?
De positie van online marketing binnen het marketingvakgebied leidt nogal eens tot verwarring. Daarom hier de definitie van marketing van de American Marketing Association (2023):
“Marketing is the activity, set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering, and exchanging offerings that have value for customers, clients, partners, and society at large.”
Vrij vertaald: Marketing is de activiteit, het geheel van instellingen en processen voor het creëren, communiceren, leveren en uitwisselen van aanbiedingen die waarde hebben voor klanten, cliënten, partners en de maatschappij in het algemeen.
Wat is online marketing?
En nu de definitie van online marketing:
“Online marketing – of internetmarketing – is het vermarkten van een product, dienst of merk via het internet. Online marketing omvat alle online marketingactiviteiten die worden gebruikt om diverse bedrijfsdoelstellingen te behalen.”
Visuele weergave van de positie van online marketing binnen marketing
Waarom is online marketing belangrijk?
Ondertussen zijn alle bedrijven wel op het web te vinden of je nu klein of groot bent. Naast dat het goed is voor de betrouwbaarheid van je bedrijf om vindbaar te zijn op het web, waar ze meer kunnen lezen over je wie je bent en wat je aanbiedt, heeft online marketing ook nog een aantal andere voordelen in vergelijking met offline marketing:
De mogelijkheid om resultaten te meten
Google Analytics en andere analytische programma’s maken uiteenlopende resultaten en statistieken direct inzichtelijk. Hiermee kan de effectiviteit van verschillende marketingactiviteiten nauwkeurig gemeten worden. Online marketing strategieën kunnen continu worden bijgesteld om zo blijvend het beste resultaat na te streven.
Effectief benutten van advertentiebudget
Met online marketing kan een advertentiebudget effectief worden benut, door de meest geïnteresseerde mensen te targeten. Daarnaast zorgen de gerichte advertenties ervoor dat mensen precies op dat moment benaderd worden, waarop de kans het grootst is dat zij tot aankopen of aanvragen overgaan.
Personalisatie van marketing
Naast gerichte targeting kunnen marketingcampagnes worden gepersonaliseerd. Er kan direct op de behoefte van een klant worden ingespeeld, wat zorgt voor een betere klanttevredenheid, meer herhaalaankopen en een loyaal klantenbestand.
Mogelijkheid om aankoopgedrag te analyseren
Met onder andere video recording en A/B testen kan het aankoopgedrag worden geanalyseerd. Zo kunnen aankoopprocessen worden geoptimaliseerd en de klanttevredenheid en omzet worden verhoogd.
Strategische basis
Succesvolle online marketing begint altijd met een sterke strategische basis. Drie belangrijke principes vormen hierbij het fundament: Segmentatie, Targeting en Positionering (bekend als het STP-model). Deze principes zorgen ervoor dat je jouw marketinginspanningen doelgericht en effectief kunt inzetten.
Segmentatie
Segmentatie draait om het opdelen van de markt in groepen klanten die gemeenschappelijke kenmerken of behoeften hebben. Dit kan gebeuren op basis van demografische kenmerken (leeftijd, geslacht, inkomen), geografische kenmerken (locatie, regio), psychografische kenmerken (persoonlijkheid, levensstijl) en gedragskenmerken (koopgedrag, gebruik van media, merkloyaliteit). Door heldere segmenten te definiëren, kun je beter begrijpen wie je klanten zijn en hoe je ze het beste bereikt.
Targeting
Na het segmenteren van de markt, bepaal je welke specifieke segmenten het aantrekkelijkst en meest winstgevend zijn voor jouw organisatie. Dit is het proces van targeting. Hier beslis je bewust op welke klantgroepen je je inspanningen wilt richten, gebaseerd op factoren zoals marktgrootte, groeipotentieel, concurrentieniveau en hoe goed jouw aanbod aansluit bij hun behoeften. Een goede targeting zorgt ervoor dat je middelen zoals budget, tijd en aandacht effectief worden ingezet op doelgroepen die het meest rendabel zijn.
Positionering
Positionering is het proces waarbij je bepaalt hoe je merk of product in het bewustzijn van de klant moet worden gepositioneerd, zodat het zich onderscheidt van concurrenten. Dit gebeurt door het creëren van een unieke waardepropositie—een duidelijke, overtuigende reden waarom klanten voor jou moeten kiezen in plaats van voor concurrenten. Een effectieve positionering vereist dat je een heldere boodschap ontwikkelt die aansluit bij wat jouw doelgroep belangrijk vindt en die consistent door alle marketingkanalen heen gecommuniceerd wordt.
Door deze drie strategische basisprincipes bewust en gestructureerd toe te passen, zorg je ervoor dat je marketingcampagnes beter aansluiten bij je doelgroep, effectiever zijn in communicatie en uiteindelijk zorgen voor een hoger rendement op je investeringen.
Doelstellingen van online marketing
Met online marketing worden verschillende doelstellingen nagestreefd. Zo wordt online marketing ingezet om:
- Merkbekendheid te vergroten
- Merkidentiteit te verstevigen
- Nieuwe klanten aan te trekken
- Klantretentie te optimaliseren
- Een loyale community op te bouwen
- Genereren van leads
Er zijn verschillende vormen van online marketing die direct of indirect bijdragen aan het behalen van deze doelstellingen. De sleutel tot effectieve marketing is het optimaal inzetten en op elkaar afstemmen van verschillende online marketing activiteiten, om zo de beste resultaten en de hoogste winstgevendheid per kanaal te behalen. Hieronder bespreken we enkele bekende online marketingkanalen.
SEO – zoekmachineoptimalisatie
Met zoekmachineoptimalisatie (SEO) wordt de organische vindbaarheid van een website verbeterd. Een uitgebreid zoekwoordenonderzoek wijst uit welke zoekwoorden het meest worden gebruikt door potentiële klanten bij het zoeken naar een bepaald onderwerp, dienst of product. Er wordt zorgvuldig afgewogen welke keyword bijdragen aan een betere vindbaarheid én een hogere conversieratio (meer sales of aanvragen). Nadat er bepaald is welke keywords de beste resultaten zullen opleveren, worden deze strategisch geïmplementeerd in website teksten, blogs, landingspagina’s, categorie- en productomschrijvingen. Ook worden deze keywords gebruikt in tags, foto’s, codering, URL’s en meta informatie, om zo ook de technische kant van de website te optimaliseren voor zoekmachines.
Zoekmachine adverteren (SEA): Google Ads & Microsoft Ads
Google Ads (voorheen AdWords) is een belangrijk onderdeel van online marketing. Met deze vorm van adverteren worden ‘zoekvragen’ direct beantwoord met pakkende tekstadvertenties. Deze advertenties verschijnen bovenaan in de lijst met zoekresultaten, boven de organische zoekresultaten. Ook zoekmachine adverteren begint met een uitgebreid zoekwoordenonderzoek. Er wordt gekeken naar zoekvolumes, maar ook naar het commerciële potentieel van de keywords. Zo is het van belang dat de zoektermen die worden gebruikt in de advertentie corresponderen met een commerciële zoekvraag; een zoekvraag van een potentiële klant die (bijna) klaar is om aan te kopen of zich aan te melden. Vervolgens wordt er aan de hand van het advertentiebudget geboden op de meest relevante zoekwoorden, waarna er kosten in rekening worden gebracht per klik (CPC).
Conversieoptimalisatie
Veel online marketingactiviteiten hebben als doel potentiële klanten naar een bepaalde pagina of website te leiden. Maar, wanneer deze potentiële klanten op de desbetreffende pagina landen, dienen deze wel tot aankopen of aanvragen over te gaan. Met conversieoptimalisatie wordt een pagina op een conversiegerichte wijze ingericht. De websitebezoeker wordt met strategische teksten en pakkend beeldmateriaal richting de belangrijkste ‘Call to Action’ geleid. Met onder andere reviews, promoties, vertrouwen (bijv. social proof) en aantrekkelijke knoppen wordt de bezoeker over de streep getrokken en tot actie aangezet. Met video recording en A/B testen kan het gedrag van de websitebezoeker in kaart worden gebracht, om zo de conversiegerichtheid te testen en te optimaliseren.
E-mailmarketing
Met e-mailmarketing worden (potentiële) klanten op persoonlijke wijze benaderd via e-mail. Een bedrijf kan nuttige informatie delen, nieuwe interessante producten onder de aandacht brengen, speciale kortingen bieden en meer. Met e-mailmarketing kan iemand op persoonlijke wijze benaderd worden, waarbij direct ingespeeld wordt op iemands behoefte. Emailmarketing is een effectieve manier om klanten tot herhaalaankopen aan te zetten en aan een loyaal klantenbestand te bouwen.
De sleutel tot effectieve online marketing
Bij online marketing is het van groot belang dat de verschillende onderdelen zo worden ingezet dat zij elkaars effect versterken. Zo kan er bijvoorbeeld op Facebook geadverteerd worden om meer ‘pagina likes’ te krijgen, maar als er geen activiteit op de pagina plaatsvindt dan gaat de waarde van een nieuwe volger snel verloren. Google Ads advertenties kunnen perfect aansluiten op de zoekvragen, maar als de landingspagina vervolgens niet aansluit op de verwachting van de bezoeker, dan zal deze de pagina snel weer verlaten. Website content kan volledig SEO geoptimaliseerd zijn, maar als de navigatie en de conversiegerichtheid van de website te wensen overlaat, dan is de kans klein dat een bezoeker tot aankopen of aanvragen over zal gaan.
Bij online marketing is een allesomvattende online marketingstrategie dus van groot belang. Een aanpak waarbij de verschillende aspecten worden geoptimaliseerd en op elkaar worden afgestemd, om zo de beste resultaten en de hoogste winstgevendheid per onderdeel te behalen.
Online marketingbureau inschakelen?
Online marketing kent vele kanalen, en elke vorm kan op een unieke manier bijdragen aan het behalen van je bedrijfsdoelstellingen. Wat ons als online marketingbureau onderscheidt, is de kracht van specialisatie. Bij Tasmanic werken we met dedicated experts op elk vlak: SEO-specialisten, SEA-specialisten, Social Ads-professionals en ervaren tekstschrijvers. Doordat zij zich volledig richten op hun eigen discipline, kunnen ze maximale impact realiseren binnen hun expertisegebied. Heb je als bedrijf duidelijke doelen gesteld voor je online aanwezigheid? Dan zorgt een gerichte samenwerking met een gespecialiseerd bureau ervoor dat je die doelen sneller, slimmer en met meer rendement bereikt.
Bronnen
American Marketing Association. (2023). Definitions of Marketing. https://www.ama.org/the-definition-of-marketing-what-is-marketing/
Gerelateerde artikelen
- Digital marketing: wat is het? & strategieën
- Marketing: wat is het? + misverstand opgehelderd
- Online marketingspecialist inschakelen?
- Online marketeer / internet marketeer: wat doet hij/zij?
- Wat is SEO (zoekmachineoptimalisatie)? Hoe werkt het?
- Google Ads specialist (voorheen Adwords) met 14 jaar ervaring
Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?
Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.
Social media marketing
Diverse social media kanalen, zoals Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn lenen zich bij uitstek om de naamsbekendheid te vergroten, een loyale community op te bouwen en meer websitebezoekers te genereren. Door met regelmaat actief te zijn kan er een levendige community ontstaan met betrokken volgers en loyale klanten. Binnen de kanalen kan geadverteerd worden met als doel de community te vergroten of prospects direct naar een bepaalde pagina of product te sturen. Adverteren op social media kan zeer effectief zijn doordat de doelgroep nauwkeurig getarget kan worden.