logo Contact images

Rente-op-rente effect in online marketing, hoe werkt dat?

Rente-op-rente effect in online marketing
Strategie

Geschreven door Niek van Son MSc op 14 juni 2022

Voor het laatste bijgewerkt op 24 juni 2022

Strategische online marketing is een continu proces van stap voor stap verbeteringen. Verbetering op verbetering kun je zien als rente op rente. Om de gewenste doelen te bereiken, is het niet voldoende om één keer de SEO aan te passen, of om één Google Ads campagne op te zetten. Om een duurzaam concurrentievoordeel te behalen is het noodzakelijk om steeds verbeteringen door te blijven voeren. Draaien aan verschillende knoppen, prestaties meten en dan knoppen weer bijstellen. Verbetering op verbetering realiseren betekent uiteindelijk exponentieel groeien.

Exponentiële groei

Exponentiële groei is een term die tijdens de coronacrisis veel bekendheid heeft gewonnen. Toch blijft het voor veel mensen een complex concept, omdat onze hersenen lineair denken. De definitie van exponentiële groei is een toename die evenredig is aan de eigen omvang. Dus 2 + 2 of 4 + 4. Elke grootheid die per tijdseenheid steeds met hetzelfde percentage  groeit, groeit exponentieel. Zoals in deze reeks: 2-4-8-16-32-64, de toename is steeds een verdubbeling en de groei wordt steeds groter.

Schaken en exponentiële groei

Een mooi voorbeeld om exponentiële groei uit te leggen, is het verhaal over de bedenker van het schaakspel. Als dank voor zijn uitvinding mocht hij van de koning een wens doen. Hij wilde 1 graankorrel op het eerste veld van het schaakbord, 2 op het tweede veld, 4 op het derde en zo steeds het dubbele aantal op elk volgend veld. Dus 1-2-4-8-16-32 etc. Dat lijkt niet veel, maar met 64 velden werd het uiteindelijke aantal graankorrels een getal van maar liefst twintig cijfers.[1.8446744074e+19] Dat is exponentiële groei.

Het achtste wereldwonder: compound interest

Albert Einstein zag compound interest als het achtste wereldwonder. Compound interest is rente op rente. Je krijgt rente over het geld dat je op de bank zet. Zolang je dat geld inclusief de rente laat staan, blijf je over het totaal rente ontvangen. Elk jaar steeds meer, door rente op rente. Hierdoor krijg je stapsgewijs steeds hogere groei. Omdat je rentepercentage niet elk jaar hetzelfde zal zijn is dit strikt genomen geen exponentiële groei.

Rente-op-rente effect in marketing

Het rente-op-rente effect sluit naadloos aan bij de visie van Tasmanic op marketing, met als basis de incrementele aanpak. Het doel is ervoor zorgen dat iedere aanpassing, klein of groot, toegevoegde waarde oplevert. Deze incrementele prestatieverbeteringen zijn uitermate krachtig op de lange termijn. Elk jaar 20% groei in organische websitebezoekers levert bijvoorbeeld na 5 jaar ~149% groei op.

Nog sterker wordt het effect als ook in andere kanalen prestatieverbeteringen worden behaald. Denk aan een 5% lagere CPA in Google Ads of een 2% hoger conversiepercentage van al het websiteverkeer.

Het continu meten van data en bijstellen van alle verschillende online marketingknoppen kan dus grote positieve gevolgen hebben.

DE AUTEUR

Niek van Son MSc

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). 10+ jaar ervaring als online marketingconsultant. Hobbyprojecten: Brandio & Surface Interval.

Kies jij ook voor exponentiële groei?