logo Contact images

Goede SEO-teksten

SEO (Search Engine Optimization)

Geschreven door Niek van Son MSc op 24 februari 2023

Niek van Son

Een goede SEO tekst is een tekst die bezoekers van de pagina geeft waarnaar ze op zoek zijn. Afhankelijk van de zoekterm(en) waarop de pagina gericht is kan dit een lang artikel zijn waar een fenomeen tot in detail wordt uitgelegd, of 10 regels tekst waarin nog eens de voordelen van bijvoorbeeld een product worden herhaald en een goede call to action.

Als de tekst (of andere vorm van content zoals bijvoorbeeld een video) aansluit bij waar de bezoeker naar op zoek is zorgt dit voor betrokkenheid en dat wordt beloond door Google.

Wat zijn kenmerken van een goede SEO tekst?

  • De tekst heeft een duidelijk doel.
  • De tekst heeft een duidelijk gedefinieerde doelgroep.
  • Het is duidelijk wat de gewenste actie van de lezer na het lezen van de tekst is.
  • De belangrijkste zoekwoorden worden op enkele punten in de tekst gebruikt maar niet te vaak.
  • De tekst in goed online leesbaar doordat er gebruik wordt gemaakt van tussenkopjes en opsommingen.

Met de Hemingway Editor kun je testen of je teksten duidelijk zijn.

Het schrijven van meta titles & descriptions

Buiten de tekst die op de pagina komt is er ook de meta informatie die wordt weergegeven als de pagina wordt getoond in de zoekresultaten. Doorklikpercentage speelt een rol bij de ranking van een website in de zoekresultaten, dus deze goed schrijven is erg belangrijk.

Zorg ervoor dat zowel in de titel als in de beschrijving direct duidelijk is waarom de zoeker moet doorklikken. Zie het als een soort advertentietekst.

In het algemeen kun je zeggen: maak je titels en omschrijvingen niet te lang, gebruik je zoekwoorden, het liefst vooraan maar overdrijf niet.

Check hoe je title tag eruit komt te zien: Moz Title Tag Preview Tool

Als we Google moeten geloven, hoeven we ons bij SEO niet meer druk te maken om geoptimaliseerde teksten. Het algoritme is volgens hen al zo slim dat het geen keywords meer nodig heeft om te snappen waar een tekst over gaat.

Een aantrekkelijk ideaalbeeld maar nog ver van de realiteit. Met de juiste keywords in je teksten maak je het voor Google en je bezoekers nog altijd makkelijker om jouw website te vinden.

Wat zijn SEO-teksten?

Een goede vraag, want daarover bestaan nog veel misverstanden. Zo wordt er nog wel eens gedacht dat SEO-teksten alleen maar voor Google geschreven worden. Dat het lappen tekst propvol keywords zijn, die geen mens voor zijn plezier leest.

Die tijd ligt gelukkig al ver achter ons. Een teveel aan keywords in je tekst levert je ondertussen eerder een lagere positie dan een hoge op, omdat Google dit herkent als overoptimalisatie en dat is erg makkelijk te detecteren.

Wat moet je dan wel doen?

Het startpunt voor elke SEO-strategie is een goed zoekwoordenonderzoek. Dit is aan de ene kant gewoon een marktonderzoek. Je kijkt waar de interesses en behoeftes van je doelgroep liggen, maar vooral ook hoe zij deze verwoorden.

Vervolgens ga je deze potentiële zoekwoorden beoordelen. Natuurlijk op zoekvolume, want al je SEO-inspanningen moeten wel genoeg verkeer opleveren. Maar je kijkt ook naar de concurrentie, een hoge positie moet namelijk wel haalbaar zijn.

En de teksten?

Dat is de volgende stap, waarbij je gaat kijken hoe je deze keywords op een zo natuurlijk mogelijke manier in je teksten verwerkt. De kunst daarbij is om je werkwijze om te draaien.

Je hebt eerst gekeken op welke zoekwoorden jij de bezoekers naar je website krijgt. Nu ze daar zijn, is de belangrijkste vraag wat zij daar verwachten en willen vinden. Dat daarbij je keywords in de tekst terugkomen is dan eerder logisch dan onnatuurlijk.

Neem je zoektermen niet te letterlijk

Wanneer je heel letterlijk zoektermen gaat opnemen in je tekst, kan het wel onnatuurlijk overkomen. Laat in zo’n geval de leesbaarheid altijd leidend zijn en zoek naar andere oplossingen.

Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van voegwoorden tussen de verschillende woorden in je zoekterm. Als uit je analyse blijkt dat ‘appels peren vergelijken’ een goede zoekterm is, kun je in je tekst gerust ‘appels en peren vergelijken’ schrijven.

Niek van Son
DE AUTEUR

Niek van Son MSc

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). 10+ jaar ervaring als online marketingconsultant. Hobbyprojecten: Brandio & Surface Interval.

Kies jij ook voor exponentiële groei?

Dat gaat niet vanzelf.