logo Contact images

Google Ads / Adwords specialist

SEA

Geschreven door Niek van Son MSc op 14 september 2021

Voor het laatste bijgewerkt op 25 juli 2022

Google Ads (tot 2018 Google AdWords) leidt direct extra verkeer naar een website. En dan ook nog het verkeer dat geïnteresseerd is in het product of dienst van het bedrijf. Als je nog nooit Ads gebruikt hebt boor je zo een nieuwe bron van potentiële klanten aan.

Wanneer je Ads al wel gebruikt wil je waarschijnlijk meer uit je campagnes halen. Meer nieuwe klanten tegen lagere kosten per klant. Verder wil je inzicht in je concurrentie en de prestaties van zoekwoorden gebruiken voor je SEO.

Wat is Google Ads?

Google Ads is het online advertentie programma van Google. De tekstadvertenties worden weergegeven boven (en voorheen naast) de zoekresultaten van de zoekmachine. Er wordt alleen betaald al de bezoeker ook daadwerkelijk op de advertentie klikt; het pay-per-click model. Het bedrag wordt bepaald aan de hand van een groot aantal factoren zoals het ingestelde bod, de concurrentie, de kwaliteit van de advertentie, de kwaliteit van de landingspagina etc.

Het grote voordeel van deze manier van adverteren is dat de mensen bereikt die al actief op zoek zijn naar je product.

Google haalde in 2020 meer dan 140 miljard Amerikaanse dollar omzet uit Ads.

Ander mogelijkheden van Google Ads

Wanneer er over Ads wordt gesproken gaat het vaak vooral over de adverteren in het zoeknetwerk. Dit is vaak ook de meest interessante manier van adverteren. Via Google Ads kun je echter ook display campagnes, Google shopping campagnes, Youtube advertentiecampagnes en call only ads op mobiel instellen.

Wat is het verschil tussen Google Ads en SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertising. In het Nederlands zoekmachine adverteren. SEA is dus de verzamelnaam voor adverteren in zoekmachines. In Nederland is Google verreweg de grootste zoekmachine en voor veel bedrijven de enige relevante, vandaar dat SEA en Google Ads (voorheen AdWords) vaak als synoniemen worden gebruikt. Google Ads is dus 1 van de mogelijkheden van zoekmachine adverteren. Andere zoekmachines zoals Bing en Yahoo bieden het ook aan.

En wat is dan PPC?

In het Engels wordt vaak gesproken van PPC advertising, oftewel pay-per-click adverteren. Dit wordt zo genoemd doordat je afrekent per bezoeker die op je advertentie klikt. In de groep met pay-per-click advertentieplatforms zitten behalve Google en andere zoekmachines ook nog sociale platforms als Facebook en Twitter die ook betalen per klik aanbieden.

Wat kost Google Ads?

De kosten van Google Ads zijn volledig flexibel. Er worden alleen kosten in rekening gebracht wanneer er op een advertentie wordt geklikt (pay per click). De kosten van de klikken (CPC) worden bepaald aan de hand van een groot aantal factoren, zoals:

 • Het ingestelde bod.
 • De kwaliteitsscore van de advertentie.
 • De hoeveelheid concurrentie op het zoekwoord.
 • Het bod dat de concurrentie heeft ingesteld
 • Advertentiepositie
 • etc.

Een budget instellen

Binnen Google Ads kan gewerkt worden met een maximaal dagbudget. Stel dat je niet meer dan €20,- per dag wilt uitgeven, dan kan dit.

Met een klein budget adverteren op heel veel zoekwoorden in een competitieve markt heeft niet zoveel zin. Beter zet je budget gericht in op zoekwoorden met een positief ROI.

Om een idee te krijgen van wat er gemiddeld per klik wordt betaald in een bepaalde branche, bekijk dit artikel van Wordstream (2016).

Wat kan het opleveren?

Dat is een goede vraag. Aan de hand van een zoekwoordenonderzoek en benchmarks uit de branche kan een inschatting worden gemaakt. Daarna is het continue testen en bijsturen.

Wat doet een Google Ads specialist?

 • Een goede campagnestrategie bepalen.
  De input die wordt aangeleverd door het bedrijf en de doelen die gesteld worden, worden vertaald naar een campagnestrategie.
 • De Google Ads account inrichten volgens een duidelijke structuur.
  Aan de hand van deze strategie wordt de structuur van de campagne in het account gezet.
 • Toevoegen van verschillende advertentieteksten, extensies, negatieve zoekwoorden voor een efficiëntere campagne.
 • Onderhouden en optimaliseren van de campagne
  Het toevoegen van negatieve zoekwoorden, het testen van advertentieteksten etc.
 • Maandelijks rapport van campagneresultaten via e-mail.
  Elke maand ontvang je per e-mail een rapport met de resultaten van de campagne. Zo houd je zelf ook inzicht in wat er gebeurt en wat het kost.
 • Driemaandelijks persoonlijke toelichting op voortgang en advies over campagne.
  Elke drie maanden gaan we om de tafel om te kijken of we op de goede weg zijn, of er ontwikkelingen zijn waar we voor de campagne rekening mee moeten houden en of er belangrijke periodes aankomen. Dit kan via Skype, telefoon of gewoon hier op kantoor

Ben jij een ondernemende SEA-specialist?

Wij hebben een mooie kans voor je

Vacature SEA-specialist

Waarom Google Ads uitbesteden?

Ads lijkt relatief eenvoudig. Maar om in een competitieve markt een winstgevende campagne te draaien is vaak toch iets complexer. Vergeet niet dat Google bijna al zijn geld verdiend met Ads (95 miljard dollar in 2017). Dat komt doordat het product gewoon heel goed werkt maar ook omdat ze continue bezig zijn om deze inkomsten te optimaliseren.

Een Ads specialist kan onafhankelijk adviseren over budget, biedstrategieën, zoekwoorden, landingspagina’s en conversie. Met andere woorden; een Ads specialist zorgt ervoor dat niet Google maar de adverteerde het maximale rendement uit een campagne haalt.

Meer rendement uit een Ads campagne

Door de juiste strategie te kiezen meer rendement uit een Ads campagne.

 • Met welk doel wordt de campagne opgezet?
  Puur om producten te verkopen en winst te maken, leads te genereren of de bekendheid van je product of merk te vergroten?
 • Wat is de positionering van het bedrijf?
  Voor een product met een prijsvechters imago worden andere advertentieteksten en zoekwoorden gekozen dan voor een luxe merk.
 • Op welke producten, aankoopfase en zoekwoorden wordt de campagne gericht (en op welke juist niet)?
  Ga je breed inzetten om het bereik zo groot mogelijk te maken, met het risico op wat minder relevante bezoekers? Of kies je voor een gerichtere aanpak waarbij je zeer relevante bezoekers krijgt, maar het risico loopt dat je interessante kansen misloopt?
 • Welk budget is beschikbaar en hoe kan dit het beste worden ingezet?
  Dat is afhankelijk van hoeveel je per klant verdient, hoeveel verschillende producten of diensten je wilt promoten en hoe je de campagne wilt aanpakken.
 • Welke acties moeten bezoekers uitvoeren op de website en hoe zorgen we daarvoor?
  Welke stappen zitten er nu in het aankoopproces tussen het moment dat de klant je merk voor het eerst ziet en het moment dat hij je product afneemt
 • Wanneer worden de resultaten geëvalueerd?
  Tip: wil je na een maand al winstgevend zijn? Begin dan gewoon niet. Een campagne heeft zeker drie maanden nodig voordat hij beoordeeld kan worden.

Welke mogelijkheden zijn er?

Afhankelijk van het doel en budget van een campagne kunnen verschillende kanalen worden ingezet:

 • Adverteren in zoekresultaten
  De meeste gerichte manier van adverteren en ook de meest gebruikte functie van Google Ads.
 • Displaycampagnes in het Google display netwerk
  Visueel aantrekkelijke advertenties die zorgen voor een betere bekendheid van je merk. Kunnen ook worden ingezet voor het remarketen van bezoekers van je website.
 • Adverteren op Google Shopping
  Voor shops. Direct producten en prijzen laten zien in zoekresulaten.
 • App-download
  Adverteer in mobiele zoekresultaten met je app.
 • Adverteren op Youtube
  Adverteer voor tijdens of na Youtube filmpjes door middel van video’s banners of tekstadvertenties.

Ben jij een ondernemende SEA-specialist?

Wij hebben een mooie kans voor je

Vacature SEA-specialist
DE AUTEUR

Niek van Son MSc

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). 10+ jaar ervaring als online marketingconsultant. Hobbyprojecten: Brandio & Surface Interval.

Kies jij ook voor exponentiële groei?