logo Contact images

Scale-up marketing in 2022

Diensten die uw bedrijf laten groeien

Benieuwd wat haalbare doelstellingen zijn voor uw bedrijf?

Bekijk onze diensten
Scale-up marketing
Strategie

Geschreven door Niek van Son MSc op 23 februari 2022

Niek van Son

Voor het laatste bijgewerkt op 12 december 2022

Scale-ups zijn typisch nieuw opkomende, snelgroeiende bedrijven die zich richten op een behoefte in de markt door het aanbieden van een innovatief product of dienst. Marketing voor scale-ups is verschillend van marketing voor al langer bestaande bedrijven doordat de volledige marketingstrategie nog moet worden opgezet. In 2020 had Nederland 2720 bedrijven in de categorie scale-ups: jonge bedrijven met minimaal tien fulltimers, die drie jaar achter elkaar met gemiddeld 20% groeiden in omzet of aantal werknemers. De snelste groeiers waren scale-ups in de handel en zakelijke dienstverlening.

Een scale up heeft de startersfase achter zich gelaten en is een nieuwe fase beland: de groeifase. Het bedrijf heeft veel potentieel en is klaar om op te schalen, nieuwe markten te betreden of die internationale stap te zetten. Om alles uit deze nieuwe fase te halen en maximaal te groeien is er een speciale scale-up marketingstrategie nodig.

Marketingstrategie voor scaleups

  • Wat is de doelgroep?
  • Hoe ga je deze doelgroep bereiken?
  • Welke positionering kies je?
  • Welke prijsstelling kies je?
  • Ga je voor een freemium model?
  • Reken je een bedrag per gebruiker (In het geval van software: SAAS)?

Allemaal beslissingen die genomen moet worden bij het opstellen van een marketingstrategie.

Scale-ups hebben het voordeel dat ze geliefde onderwerpen zijn om over te schrijven voor de pers. En het belangrijkste PR moment is de lancering.

Scale-up lanceren

De lancering van je product of dienst in een grote kans om veel media aandacht te krijgen. Daar kun je als startup op verschillende manier gebruik van maken:

  • Het vergroot je naamsbekendheid en daardoor zullen potentiële klanten op je bedrijfsnaam gaan zoeken.
  • Media aandacht helpt om aan je linkprofiel te werken en dat is belangrijk voor SEO.
  • Media aandacht kan investeerders trekken.

Als je investeerders gevonden hebt dan is de volgende stap dat je gaat investeren in groei.

Scale-up laten groeien

Hoe zorg je ervoor dat je startup exponentieel gaat groeien?

  • Inkopen van betaald verkeer en werken aan organische vindbaarheid (growth hacking).
  • Optimaliseer conversie door landingspagina’s en conversie optimalisatie.
  • PR momenten blijven creëren.
  • Community building.

Wat is een scale-up?

Scale-ups zijn bedrijven die de eerste 5 jaar hebben overleefd en klaar zijn om door te groeien. In de definitie van Deloitte is er sprake van een scale-up als een bedrijf in de eerste 5 jaar minimaal 10 miljoen omzet heeft gedraaid. Maar in de praktijk kunnen veel meer bedrijven zich een scale-up noemen, zonder eerst miljoenen omzet te hebben geboekt. Het gaat erom dat het concept of businessmodel van een bedrijf kan worden uitgerold binnen een grotere markt. Kortom: dat er opgeschaald kan worden.

Het verschil tussen een startup en een scale-up

Een startup is nog zoekende naar zijn positie in de markt. De doelgroep wordt gespecificeerd, een concept wordt getest en op de markt gebracht. De positionering wordt bepaald, communicatiekanalen worden ingericht en er wordt hier en daar wat geëxperimenteerd. Op het moment dat de marketingstrategie van een startup zijn vruchten begint af te werpen, is het tijd om te groeien. Daar komen andere doelstellingen, en instrumenten bij kijken – en daarmee ook een andere strategie en een groter team.

Marketingstrategie voor scale-ups

Om nieuwe markten te betreden en exponentieel te groeien is er een nieuwe groeistrategie nodig. Een scale-up vraagt om een schaalbare en meetbare strategie, waarbij zoveel mogelijk processen worden geautomatiseerd.  Alle aspecten binnen de huidige marketing moeten worden herzien en optimaal op elkaar afgestemd. Er zal minder geëxperimenteerd worden en meer geïnvesteerd.  Experts – zoals SEO– en SEA-specialisten, UX designers, analisten en growth hackers – zijn nodig om de strategie optimaal te implementeren, uit te voeren en te optimaliseren. Met als doel: maximale groei.

Waarom een marketingbureau inschakelen?

Voor een scale-up is het van groot belang om werk te delegeren. Waar een startup in de beginfase nog gerund kan worden door een klein team, zal er een groter team nodig zijn om de groeispurt in gang te zetten en bij te houden.  Eerste groeit het team, dan het bedrijf. Er zal een nieuw team bij elkaar moeten worden gezet. Dit maakt de overgangsfase van een startup naar een scale-up een uitdaging. Een marketingbureau kan helpen dit proces te versoepelen.

Een bureau kan met zijn verschillende expertises de nieuwe groeistrategie opstellen en implementeren. Tijdens het opschalen kan waar nodig andere experts inschakelen of een nieuw marketingteam aansturen totdat deze is uitgegroeid tot een volwaardige marketingafdeling, inclusief ervaren marketingmanager.

Niek van Son
DE AUTEUR

Niek van Son MSc

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). 10+ jaar ervaring als online marketingconsultant. Hobbyprojecten: Brandio & Surface Interval.

Kies jij ook voor exponentiële groei?

Dat gaat niet vanzelf.