logo Meer weten images

Video SEO: 5 stappen om hoger te ranken in Google en YouTube

SEO (Search Engine Optimization)

Geschreven door Niek van Son MSc op 13 september 2021

Niek van Son

Voor het laatste bijgewerkt op 8 juni 2023

Wat is video SEO?

Video SEO is het maken van technische en creatieve aanpassingen aan je video om zo meer verkeer via zoekmachines zoals Google en YouTube naar je video te leiden. 

Zoekmachines zien video’s als een media element dat uitmaakt van een bredere pagina. Wanneer de zoekmachine de video indexeert, wordt de pagina waarop de video staat gecategoriseerd als videopagina. Hierdoor ontstaat er een ander gedrag in de zoekresultatenpagina. Je video kan dan ranken in de ‘video’ categorie van Google en kan het in de zoekresultaten verschijnen als video.

video seo

Waarom is video SEO zo belangrijk?

De onderstaande bevindingen benadrukken het belang van video SEO voor bedrijven.

  • Blogposts met video’s trekken 3x meer kliks aan dan blogposts met alleen tekst (Henry, 2009)
  • Blogposts met video hebben een 53x hogere kans om op de 1e pagina van Google te komen (Hinson, 2015)
  • 33% van de tijd die mensen op internet doorbrengen, wordt besteed aan het bekijken van video’s (Sandra, 2017)
  • 88% van de marketeers beweert dat video een goede ROI heeft opgeleverd (Hayes, 2023)
  • 84% van de consumenten heeft video genoemd als de overtuigende factor bij een aankoop die ze hebben gedaan (Wyzowl, 2023)
  • Consumenten zijn 4x meer geneigd een productvideo te bekijken dan erover te lezen (O’Neil, 2015)

5 stappen om je video hoger te krijgen in Google en YouTube

1: Video zoekwoordenonderzoek

Je zoekwoordenonderzoek voor tekst content kan je helaas niet gebruiken voor je video SEO. Ten eerste zoeken mensen anders op Youtube en Google. Denk bijvoorbeeld aan een zoekopdracht als ‘autoverzekering’, dit zal veel gezocht worden in Google, maar in YouTube nauwelijks. Dit betekent ook dat juist zoekopdrachten zoals ‘grappige filmpjes’ veel gezocht worden op YouTube en minder op Google. Daarnaast is de verkeersbron op je video’s grotendeels YouTube zoekopdrachten en niet uit zoekmachines.

Om een zoekwoordenonderzoek voor Video SEO te doen kan je gebruik maken van een aantal bronnen:

YouTube zoeken: Typ de woorden waar je video content voor wilt maken en laat YouTube je zinnen afmaken. Hierin geeft YouTube je enorm veel suggesties die je kan noteren.youtube zoeken

Youtube Studio Stats: Als je bedrijf al een YouTube kanaal heeft waar je al wat data hebt, is dit een goede bron voor zoekwoorden. YouTube Studio Stats laat je zien op welke zoekwoorden je rankt met je video’s. Nadat je ingelogd bent op YouTube ga je naar YouTube Studio. Vervolgens klik je op Analytics aan de linkerkant. Selecteer vervolgens Onderzoek. Hier kan je onderzoek doen wat in de afgelopen 28 dagen de meest gezochte termen zijn op je kanaal en op YouTube. Gebruik deze termen voor het optimaliseren van je huidige content of het creëren van nieuwe content.

youtube studio stats

VidIQ: Deze tool is gefocust op zoekwoordenonderzoek in YouTube. Met een gratis account kan je 3 ideeën per dag aan keywords zoeken. Nadat je inlogt, klik je op SEO > Keyword research. Hierin vul je je keyword in en geeft VidIQ je een lijst aan zoekwoord ideeën voor je video content met zoekvolumes en moeilijkheidsgraad.

Ahrefs YouTube Keyword Tool: Ahrefs biedt een gratis tool om zoekwoord ideeën inclusief zoekvolume te vinden op basis van het zoekwoord dat je invult. Hierbij kan je filteren tussen zinsdeel match en vragen over je keyword.

ahrefs yt

Nadat je je keyword hebt ingevuld druk je op ‘Find keywords’. Voor het voorbeeld hebben we ‘seo’ als keyword ingevuld. Zoals je kan zien komt Ahrefs terug met een lijst aan keyword ideas voor je zoekwoordenonderzoek:

ahrefs yt resultaten

2: Rankfactoren YouTube

De content die je maakt moet ook van goede kwaliteit zijn. Er zijn een aantal factoren die voor YouTube bepalen hoe goed je video is, en daarmee ook hoe hoog je zal ranken. We nemen de belangrijkste factoren even kort door.

  • Totale kijktijd: De belangrijkste factor voor YouTube is hoeveel uur je video’s bekeken worden. 
  • Sessie kijktijd: Hiermee bedoelen we hoe lang de kijkers op YouTube blijven nadat ze jouw video hebben gezien. YouTube geeft zelf het volgende aan: “As with previous optimizations to our discovery features, this should benefit your channel if your videos drive more viewing time across YouTube.” Hiermee zeggen ze dat ze video’s belonen die mensen langer op het platform houden.
  • Publiek behoud: Hier wordt gekeken hoeveel van je video wordt bekeken door je kijkers in percentage.Hierin is het cruciaal dat je in de eerste 15 seconden de aandacht van de kijker te pakken hebt. YouTube geeft zelf aan dat de kans het grootst is dat kijkers de eerste 15 seconden de video verlaten.
  • Gebruikersinteracties: Hoe meer interactie er is met je video’s, hoe beter deze zal ranken. Denk hierbij aan interacties zoals vind-ik-leuks, reacties, abonneren, delen en toevoegen aan een playlist.
  • Click-through-rate (CTR): YouTube kijkt ook naar de CTR van je video’s. Hiermee bedoelen we het aantal gebruikers dat ook klikt op de video nadat ze het hebben gezien in de zoekresultaten.

3: Video optimaliseren voor SEO

Naast het maken van goede content zijn er ook nog een aantal optimalisaties voor video SEO.

  • Titel van de video: Hierbij is het belangrijk dat je je zoekwoorden vermeld
  • Video beschrijving: Schrijf een uitgebreide beschrijving zodat YouTube beter snapt waar je video’s over gaan.
  • YouTube video tags: Voeg een aantal tags toe aan je video die aangeven wat je beschrijft in de video. Zorg ervoor dat ook je keywords als tags zijn toegevoegd.
  • Benoem je keywords in je video: YouTube kan begrijpen wat je zegt in je video’s. Daarom is het goed om je keywords ook te benoemen in je video. Daarnaast kan het toevoegen van transcript YouTube helpen te voorkomen dat het niet begrijpt wat je zegt.

4: Ranking video’s in Google

Wanneer je met je video in Google wilt ranken is het goed om je video zoekwoorden te testen in Google. Als je video zoekwoord geen video’s laat zien in de zoekresultaten, gaat het heel lastig worden om te ranken met een video op het zoekwoord. Bij voorkeur gebruik je video zoekwoorden waar in de top 10 (ideaal is top 3) resultaten van Google een video getoond wordt. Om je ranking hoger te krijgen kun je net zoals als SEO voor teksten, met kwalitatieve linkbuilding je video een boost geven. 

Neem ook in overweging of je je video’s via je eigen website of YouTube wilt plaatsen. Over het algemeen zijn de video’s in de zoekresultaten van Google afkomstig van YouTube. Het is niet onmogelijk om je video’s via je website te laten ranken, maar wel een heel stuk moeilijker. Voor video’s op je eigen website kan het helpen om de video bovenaan de pagina te plaatsen, een video transcript onder de video en het gebruiken van een Video Schema.

5: Promoten van je video’s

Nadat je video af is en helemaal geoptimaliseerd voor SEO kan je het eindelijk live zetten. Om je zelf een betere ranking te geven is het verstandig om je video te promoten. Dit kan je bijvoorbeeld doen via e-mailmarketing, delen van je video op social media kanalen, toevoegen aan je blogposts en delen op andere (relevante) forums.

Bronnen

Hayes, A. (2023). What Video Marketers Should Know in 2023, According to Wyzowl Research. https://blog.hubspot.com/marketing/state-of-video-marketing-new-data 

Henry, C. (2009). What Makes a Link Worthy Post – Part 1. https://moz.com/blog/what-makes-a-link-worthy-post-part-1 

Hinson, E. (2015). Why 2016 Will Be the Year of Video Marketing. https://www.convinceandconvert.com/content-marketing/year-of-video-marketing/ 

O’Neill, M. (2015). The 2015 Video Marketing Cheat Sheet [Infographic]. https://animoto.com/blog/business/video-marketing-cheat-sheet-infographic 

Sandra. (2017). 2017 Video Marketing Stats: Why You Need to Start Using Video [Infographic]. https://blog.depositphotos.com/2017-video-marketing-stats-why-you-need-to-start-using-video-infographic.html 

Wyzowl. (2023). Video Marketing Statistics 2023. https://www.wyzowl.com/video-marketing-statistics/ 

Niek van Son
DE AUTEUR

Niek van Son MSc

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). 10+ jaar ervaring als online marketingconsultant (SEO - SEA). Schrijft af en toe artikelen voor Frankwatching, Marketingfacts en B2bmarketeers.nl.

Benieuwd naar het groeipotentieel van jouw bedrijf?

Zet vandaag nog de eerste stap naar bovengemiddelde groei. Ontdek hoe we bedrijven naar meer dan 20% groei leiden.