logo Contact images

Video SEO

SEO (Search Engine Optimization)

Geschreven door Niek van Son MSc op 13 september 2021

Niek van Son

Voor het laatste bijgewerkt op 31 oktober 2022

Waarom video SEO een goed idee is

Veel bedrijven slaan de plank mis als het gaat om het maken van bedrijfsvideo’s. Zij zien één van de belangrijkste, of misschien wel hét belangrijkste, element over het hoofd. Wat gaat er dan precies mis? Er wordt geen aandacht besteed aan video SEO!

Wat is video SEO?

Video SEO is het optimaliseren van video’s, zodat ze beter gevonden worden in zoekmachines. Omdat

Bij een bedrijfsvideo kun je bijvoorbeeld denken aan een aftermovie na een evenement, een video gericht op branding, een interview of een product review. Aangezien er een behoorlijk budget nodig is om een goede video te maken, is het wel zo prettig als deze investering terugverdiend wordt. Dit bereik je door ervoor te zorgen dat de video doorlopend kijkers trekt, en niet enkel bij de lancering van de video.

Het rendement van je video kan flink vergroot worden door te investeren in de vindbaarheid ervan, zowel op videoplatforms als YouTube als op je eigen website. Deze vindbaarheid bedoelen we als we het hebben over video SEO. Omdat Youtube de tweede zoekmachine is kan het optimaliseren van video’s een belangrijk onderdeel zijn van je algehele zoekmachineoptimalisatie.

Waarom is video SEO zo belangrijk?

De meest interessante weetjes op een rij:

  • Pagina’s met een video hebben 53 keer meer kans om op de eerste pagina van Google te komen dan pagina’s met alleen tekst (Forrester Research, 2009).
  • Landingspagina’s met een video leiden tot 80% meer conversies (ReelSEO, 2015).
  • Een video beïnvloed bij 73% van de klanten een aankoop (Animoto, 2018).
  • 96% van de klanten zoekt specifiek naar video’s om meer te weten te komen over een product of dienst (Wyzowl, 2021).
  • 54% van de klanten wil meer videomateriaal zien van de bedrijven die hen aanspreken (HubSpot, 2018).
  • Van het wereldwijde mobiele verkeer wordt ruim 25% aan YouTube besteed. Meer dan 122 miljoen mensen kijken dagelijks op YouTube. Een gemiddelde YouTube-bezoeker bekijkt 10 pagina’s per dag. Iedere minuut worden ruim 500 uren aan videomateriaal op YouTube gezet (Statista, 2022).

Hoe werkt video SEO op je eigen website?

Video’s kunnen dus zeer effectieve communicatiemiddelen zijn. Als je wilt dat je website beter vindbaar wordt, is het belangrijk om eerst je video’s op je eigen website online te zetten. Zorg voor de juiste titel, relevante zoekwoorden en de mogelijkheid voor kijkers om de video gemakkelijk te delen. Verder kun je:

  • Een blogpost of pagina met het onderwerp van de video en de video ge-embed toevoegen aan je website.
  • Transcriptie aan de video toevoegen. Deze tekst zorgt ervoor dat Google beter weet waar de video over gaat.
  • Video sitemap & schema.org markup gebruiken.

Daarmee verbeter je de vindbaarheid van je video’s en website in de traditionele zoekmachines en bereik je mensen die normaal niet op je website zouden landen. Zodra je video geïndexeerd is door Google, upload je deze naar YouTube en eventueel naar videoplatform Vimeo. Op deze manier schrijft Google de video aan de website toe.

Video’s vindbaar maken op YouTube

YouTube is wereldwijd de 2de zoekmachine na Google en is daardoor het 2de kanaal waarop je de video wilt promoten. Zo vergroot je je bereik wereldwijd. Bovendien profiteren goed geoptimaliseerde video’s voor YouTube van een betere ranking in Google en vice versa.

Video SEO voor YouTube is anders dan video SEO voor Google. Als je hebt bepaald op welk zoekwoord je wilt dat de video gevonden wordt, kun je een aantal dingen doen om de vindbaarheid op YouTube te vergroten:

  • Aantrekkelijke titel schrijven met het zoekwoord vooraan. Voorkom clickbait!
  • Ondertiteling toevoegen. Ook fijn voor kijkers die de video zonder geluid willen bekijken.
  • Uitgebreide, gebruiksvriendelijke beschrijving schrijven.
  • Waarheidsgetrouwe video tags toevoegen. Dit verbetert je ranking.

Daarnaast wil je ook call to actions toevoegen, je kanaal promoten en de interactie met kijkers vergroten door bijvoorbeeld een playlist aan te maken of je YouTube kanaal aantrekkelijker te maken.

Niek van Son
DE AUTEUR

Niek van Son MSc

Marketing Management (MSc, Universiteit van Tilburg). 10+ jaar ervaring als online marketingconsultant. Hobbyprojecten: Brandio & Surface Interval.

Kies jij ook voor exponentiële groei?

Dat gaat niet vanzelf.