logo Contact images

SEO consultant

SEO consultant
SEO

Geschreven door Niek van Son MSc op 13 september 2021

Meer bezoekers genereren, minder betalen voor kliks? Met SEO verbeter je de vindbaarheid van je website en genereer je structureel meer bezoekers. Een betere vindbaarheid zorgt voor meer conversie en een constante groei. Een SEO consultant geeft je advies en helpt je om jouw vindbaarheid te verbeteren.

  • Je hebt een geweldig concept, maar het kost veel moeite (en geld) om deze onder de aandacht te brengen bij je doelgroep.
  • Je bereikt je doelgroep wel maar dit is duur. Bijna al je bezoekers naar je website zijn betaald.
  • Je wilt meer relevante bezoekers genereren zonder hier extra advertentiebudget voor uit te moeten trekken.
  • Een SEO specialist heb je niet in huis, maar graag zou je wel over zijn of haar expertise beschikken.

Herkenbaar? Schakel een SEO consultant in.

Waarom een SEO consultant inschakelen?

Een SEO consultant geeft je alle inzichten en praktische handvatten die je nodig hebt om je organische vindbaarheid te verbeteren. Zo haal je de expertise in huis om zelf of samen met je team aan de slag te gaan met SEO – zonder een SEO specialist in dienst te hoeven nemen.

SEO development & strategie

Een SEO consultant helpt je een effectieve SEO strategie op te zetten, waarin de verschillende aspecten van SEO onder de loep worden genomen en vervolgens optimaal op elkaar worden afgestemd. Van technische optimalisatie van de website, zoekwoordenonderzoek, linkbuilding tot aan strategische websitecontent; samen zorgen deze onderdelen voor een sterk en goed vindbaar geheel. Per onderdeel geeft de consultant aan wat er veranderd en gedaan moet worden, wat je zelf kunt doen of waar je eventueel hulp voor in kunt schakelen.

Contentadvies & aansturen tekstschrijvers

Content is een belangrijk onderdeel van SEO (Search Engine Optimization). Buiten dat de content goed gekozen zoekwoorden dient te bevatten, moet de tekst vooral ook aansluiten op de zoekvraag van de (be)zoeker. De content moet aan de verwachtingen van de bezoeker voldoen maar ook aanzetten tot een bepaalde actie van de bezoeker.

Een SEO consultant helpt je te bepalen met welke content je de meeste bezoekers genereert en waarmee je de conversieratio verhoogt. Daarbij adviseert een SEO consultant de tekstschrijvers hoe zij de teksten het beste kunnen opbouwen en welke zoekwoorden er gebruikt dienen te worden.

Geen SEO specialist in huis, wel de expertise

Je schakelt een SEO consultant in als je geen SEO expert in huis hebt, maar wél over de kennis wilt beschikken om SEO optimaal in te zetten. Een SEO consultant geeft je alle inzichten en handvatten om zelf – of met je team – flinke stappen te maken en de vindbaarheid van je website te verbeteren. 

Hoe gaat een SEO consultant te werk?

Een SEO consultant neemt verschillende onderdelen van SEO onder de loep, bepaalt wat er beter kan en hoe. De verschillende onderdelen worden optimaal op elkaar afgestemd om de positie in zoekmachines te verbeteren.

  • Inzicht in online gedrag potentiële klanten

Om te beginnen wordt het online gedrag van potentiële klanten in kaart gebracht, om zo de website en de content goed af te stemmen op hun behoefte. En zo niet alleen een betere vindbaarheid te realiseren maar ook een hogere conversieratio. Met de juiste inzichten kan er worden aangestuurd op het genereren van bezoekers waarvan de kans groot is dat zij klant worden.

  • Advies over websitestructuur

Een SEO consultant stelt vast welke websitestructuur zorgt voor een hogere positie in zoekmachines en een betere klantervaring. Zo wordt gekeken of het menu logisch in elkaar steekt, of pagina’s onderling naar elkaar kunnen verwijzen en of een bezoekers makkelijk de gewenste informatie vinden. Er wordt vastgesteld welke websitestructuur zorgt voor meer bezoekers én een hogere conversieratio.

  • Contentstrategie en optimalisatie

De consultant stelt vast welke informatie en content van belang zijn voor de potentiële klanten en op welke vragen en termen gezocht wordt. De consultant kijkt welke pagina’s goed gevonden worden en welke pagina’s anders ingevuld, opgedeeld of samengevoegd dienen te worden. Er wordt gekeken welke content de vraag van de bezoekers beantwoordt en hoe er in deze tekst naar een gewenste call to action geleid kan worden. Daarnaast adviseert de consultant welke zoekwoorden er geïmplementeerd moeten worden in de tekst – hoe en waar – om de vindbaarheid te optimaliseren.

  • Advies over technische optimalisatie

Om goed vindbaar te zijn moet een website technisch gezien goed in elkaar steken. Zo kunnen doodlopende links als een slecht teken worden beschouwd door zoekmachines, net als een trage laadtijd – en daarmee een hoge bounce ratio. De consultant kijkt naar verschillende aspecten van de website, van metabeschrijvingen, de grootte van afbeeldingen en andere technische aspecten om de website beter te laten ranken.

  • Advies over linkbuilding

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Hoe meer routes er naar jouw website leiden, des te beter een website gevonden wordt. De links worden door zoekmachines gezien als een een soort stemmen waardoor de autoriteit van de website stijgt en daarmee hoger rankt in de zoekresultaten. Een consultant laat je zien hoe je waardevolle links kunt genereren en ook hoe je op je eigen website strategisch naar gewenste pagina’s kunt linken. Zo verhoog je het aantal views en leidt je bezoekers op handige wijze naar de gewenste pagina of call to action.

Wat kost SEO consultancy

De prijs die je betaalt voor SEO consultancy hangt af van jouw bedrijf, de website en de SEO consultant. Gaat het om één website of meerdere, optimalisatie of een volledig nieuw SEO strategie?

SEO consultants vragen doorgaans een uur-, project- of maandprijs, afhankelijk van de opdracht en de hoeveelheid werk. In Europa liggen de uurtarieven die SEO consultants hanteren gemiddeld tussen de €75,- en €150,-.

Het tarief van een consultant kan dus nogal verschillen. Consultants die hogere tarieven hanteren hebben vaak aanzienlijke resultaten behaald, veel ervaring en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

SEO is een investering en die investering wordt vaak in veelvoud terugbetaald.

Een SEO consultant helpt je aan alle inzichten en handvatten die je nodig hebt om de vindbaarheid van je website te verbeteren. Je website wordt onder de loep genomen en het online gedrag van je klanten wordt in kaart gebracht. Vervolgens wordt er per onderdeel – van content, technische SEO tot linkbuilding – gekeken wat er anders kan – en hoe – om hoger te ranken in zoekmachines. Met een consultant haal je alle SEO kennis in huis, zonder hier een fulltime expert voor in te moeten huren. De uurtarieven die SEO consultants rekenen lopen erg uiteen. De consultants die een hoger tarief rekenen hebben vaak veel ervaring en aanzienlijke resultaten behaald.

DE AUTEUR

Niek van Son MSc

Online marketing consultant. SEO. Marathonloper. Muziekliefhebber. Duiker.

Kies jij ook voor exponentiële groei?

Begin nú, want later is al lang begonnen.